2015, A really tough year

So its been almost2 years since the last time I update this blog.
I live in the busy life. Sure it doesnt give me time to view this blog.
I kinda miss this blog. It has it own memories. Untold memories.

And yeah, back to my topic about 2015. Hey I am 15, dude and it sounds a bit crazy yet real. Hahahaha. It's actually I don't know which part I should start my story. Okay this year I am going to sit for PT3 huaargghh it is less than 20 days from now and I am not ready at all. Not at all lah. It is just the nervous thingy.

I feel awkward tho using english to write story but this is an effort to achicve A in english. Why not? This year I am together with the elite people, studying in 3 Fomalhaut. So many genius people and I am so fucking insecure of their sexy mind. Pandai nak mampus kot semua. And sometimes it make me feel uncomfortable in that class. Everyone is too clever, too brilliant, too whatever it is that I couldn't beat. Ugh. It shows that I am afraid to take the challenges.

But yet after all, I am still here breathing. Means that their advantages didn't harm me. It is me who has to be confident and believe in myself.

This year has taught me a lot. About friendship. About our love to people.

I teach myself to not fall in love. But I bet that I failed on that. I have some special feeling for this one guy. Gladly I can control this feeling. But one more things is about my guy-bestfriend. It is more than a frienship but I will make sure that it won't ever be more than a relationship. I love him as my friend who always be there to hear my problems and sharing lame joke. Sharing experience. Although sometimes it hurts me that he love the one that I hate the most. Duh

It's actually so many things to be write on. But, yeah let it be secret first. I'll tell all about it after my PT3 is over. Insyaallah :)

Dormmates ;)

Assalamualaikum.

Hari ni rasa macam kosong. And aku rasa aku nak update blog. Aku sendiri pun tak tau nak update apa. But yeah who cares sukahati aku lah nak tulis apa pun kan.

First nak tulis pasal dormmates for 2013.

Aku rasa sepanjang aku kat mrsm, aku lebih banyak habiskan masa dengan dormmates. Yelah, first day pun, first kenal pun dengan budak budak dorm. Setiap malam, menghadap dormmates. Ada masalah, jumpa dormmates. Nak makanan, mintak kat dormmates. Segalanya dormmates. Memang tak boleh hidup tanpa diorang mungkin. Hahaha aku sendiri pun nak termuntah bila cakap cam ni.


Aku ingat lagi masa hari pertama kat maktab. Datang pukul 8.30 and daftar. Aku rasa tempat tu sangat asing bagi aku. Terlalu asing. Orang first yang aku kenal ialah Kak Farah dgn sorang lagi akak tu tapi aku tak ingat nama dia. Yang penting, akak tu kurus keding macam tak pernah makan. Diorang baaaiiiik sangaaat. Terkejut masa masuk bilik tu, ada Anis. Ya Allah, tak sangka sama bilik dengan dia! Alhamdulillah.. Lepas habis unpack barang tu, mak dengan abah bawak pergi tesco. Saje nak makan makan. Bila dah habis, ada taklimat lah pasal f1 ni. Aku malas nak dengar. Dalam pukul 12 lebih tu dah habis dah rasanya. Mak suruh balik bilik lepastu tukar baju. Tunggu zuhur. Abah balik sekejap sebab nak hantar adik aku pergi sekolah. Lepas tu aku dengan mak pergi surau. Rasa sedih sebenarnya. First time jauh dengan mak, abah, adik adik dan yang paling penting sekali, jauh dengan internet. Hahahaha. On the way pergi surau tu, aku rasa pelik dengan semua benda. Sebab aku tak biasa lagi. Rasanya kalau takde orang guide aku bila nak pergi mana mana, insyaallah sesat. Dah habis solat semua tu, abah tanya, "nak balik rumah sekejap tak? sekarang ni boleh keluar. mana lah tahu, kak uda nak bukak twitter dulu." hahaha masa tu aku rasa abah perli aku weh. Memang bengang to the max gila max lah. Aku nak balik sebenarnya. Yelah, takkan nak duduk kat bilik tu daripada pukul 2 sampai maghrib. Tapi entah kenapa, aku tak balik. Nak nangis bodoh hahaha. Kesepian tsk tsk.


So start daripada pukul 2 sampai pukul 7 tu aku duduk kat bilik. Memang tak ada idea nak buat apa. Rasa macam nak tidur je. Aku pun tidur jelah kan who cares. Tidur pun tidur jugak tapi tak nyenyak. Mana taknya, bunyi beg beg yang 'kawan kawan' aku bawak. Aku sebenarnya tak nak tidur. Aku nak bangun and cakap cakap dengan diorang. Tapi hmm aku kan pemalu. So aku tidur je. Tidur sampai asar and aku terbangun bila azan. Ingat nak solat dalam dorm je tapi waktu tu tak yakin arah kiblat. Dengan malasnya , aku pergi surau. Nasib baik aku ingat lagi jalan nak pergi surau. Pergi surau pun sorang sorang. Takde kawan kan. Lepas dah habis solat tu, aku tidur lagi. Sampai pukul 6. Masa tu baru lah nak siap siapkan diri.


Waktu tu tak silap aku, Kak Aina 'kumpul' adik adik macam kitorang ni. Dia bawak satu geng f1 pergi DS. Aku dengan Anis join Kak Aina. Sebab kitorang pun tak kenal siapa siapa. Nasib baik lah aku dengan Anis tu dulu sama kelas. Then pergi surau, kitorang duduk kat belakang. Saje nak duduk belakang, nak tengok suasana surau tu. Tiba tiba Kak Yana tegur. Dia tanya nama kitorang, lepastu dia kata, "Jangan takut takut tau duduk sini, mula mula memang rasa tak tahan. Tapi kalau dah biasa, sebenarnya best tau." And aku yakin dengan kata kata tu.


Lepas isyak, kitorang ada program. Tapi aku tak ingat sangatlah.


Then, balik dorm dalam pukul 11 nak pukul 12. Bila dah sampai dorm, masa tu lah baru nak kenal diorang. Aku ingat lagi, orang first yang bukak perbualan tu ialah Ain Sab. Dia lah yang paling hyper sekali. Dia tanya nama setiap sorang and try ingat. Lepas tu barulah kitorang bisingkan bilik tu.



Okay, next entry aku akan describe setiap sorang ahli bilik aku. Sekarang dah penat. Apa pun, aku saaaayaaangg diorang. Muah muah!! Thanks for being my friends through laughter and tears.




2013

Assalamualaikum.

Rasanya dah lama sangat tak bukak blog. Dah lama sangat tak tulis benda merepek kat blog. Kenapa ntah tiba tiba rasa mcm nak delete semua post. Mula mula ingat tak nak delete. Sayang kat blog ni punya pasal. Tapi terrrrdelete semuanya. So dah tak ada benda nak dibaca. Rasa macam jahat sangat je sebab dah buat macam ni kat blog sendiri. Padahal aku ingat lagi. Dulu, suka sangat update blog, hias blog, sampai jadi 'cikgu' untuk kawan kawan aku yang tak tau pasal blog.


Tapi nak buat macam mana kan.. Its 2013 and im 13. Oh ya, mungkin aku patut buat post ni masa 1 Januari 2013 tapi apakan daya. Masa tu aku masih frust sebab fikir pasal sekolah menengah yang aku akan masuk. Ya, masa tu aku kena terima yang aku akan jadi pelajar untuk SMKPG2. Sumpah takut dohhh. Takut kalau aku akan berubah, macam kebanyakan budak budak yang masuk sekolah tu. Menangis. Tak nak aku masuk situ. Tapi Fatin bagi semangat. Dia kata semua sekolah sama je. Dan aku cuba kuatkan semangat. Nasib baik ada Diana.


Rasanya tak perlu kot cakap pasal sekolah tu. Bersyukur sebab aku dah ada sijil berhenti sekolah pg2 tu. Rasa lega yang sama macam orang baru keluar penjara. Mungkin.


Sekarang, aku sekolah dekat mana? Hmm cuba teka.



-

-
-
-
-
-
-
-

You have no clue right.


MRSM JB! Langsung tak percaya pun aku masuk maktab tu. Sebenarnya kalau bole, aku tak nak pun masuk situ. Aku tahu aku lemah sangat bahasa inggeris. Maktab tu aliran inggeris. Memang ikutkan hati, aku memang beri 1000 tak nak. Aku dah cakap dengan Abah. Sebab aku tau yang aku tak mampu. Tapi bila tengok Abah, aku rasa serba salah. Sebab apa? Sebab Abah memang harapkan sangat aku mohon situ. Bukan apa, cuma kalau boleh aku nak tunaikan apa yang Abah mintak. Aku pun kata ok. oK lah sangat padahal k0 puihhh. Abah kata bagus sikit kalau sekolah kat situ. Aliran inggeris + dekat dengan rumah. Aku pun watever lah asalkan aku tak sekolah kat pg2 tu.



Rasanya aku tak perlu cerita kot macam mana aku kat sana. Segan.



Tapi satu benda yang aku susah nak buat bila kat sana. Apa dia? Duduk jauh dengan Fatin, dengan Syifa. Rasa lain. Sebab apa? Sebab aku dah biasa lalui hari hari dengan diorang. Buat apa apa semuaaaa mesti sama sama. Susah. Kadang kadang, bila tengah duduk sorang sorang, mesti ingat diorang. Nak nangis, tapi aku tahan. Walaupun akhirnya air mata tu jatuh jugak. Siapa sangka, orang yang dulunya pernah gaduh dengan aku sebab benda kecik, aku boleh rindu. Siapa sangka, orang yang aku pernah benci dulu, aku boleh rindu.




Aku tak kesah. Aku tahu perasaan tu memang fitrah. Tak salah nak rasa rindu. Aku yakin diorang pun rindu aku. Itu je cara untuk buang sedih tu jauh jauh. Cuba untuk pujuk hati.



Tapi satu benda yang aku susah nak terima. Satu je. Dulu Fatin pernah janji yang dia takkan cari bff baru. Dia sendiri yang janji. Dia dm aku sehari sebelum aku masuk asrama. Dia kata dengan aku, jangan cari bff baru. Sebak. Sebak bila tengok gambar dia dengan ain yang ada caption 'bff'. Sedih. Sedih bila tengok gambar diorang keluar pergi bukit layang layang. Sedih bila tengok segalanya. Bukan apa, cuma dia mungkir janji. Maaf untuk ini. Sebenarnya tak sanggup nak cakap.



Takpelah. Aku tak marah. Aku tak halang. Cuma yang aku mintak, jangan lupakan aku. Macam kelakar bunyinya. Tapi kau tahu apa. Kau takkan faham. Perasaan bila diganti. Pernah rasa? Kalau pernah, kuatkan diri. Kalau tak pernah, cuba bersedia. Sebab aku yakin, satu hari nanti benda ni mungkin jadi lagi.



Fatin,

jangan risau sebab kita tak salahkan awak. Kita cuma nak bagitau benda yang kita tak pernah bagitau awak selama ni. Kita sayang awak macam mana kita sayang diri sendiri. Kita mengaku, 2013 dah banyak buat awak berubah. Sangat.


Untuk Syifa,

tolong jangan lupakan kita. Kita saaaaayaaanggg awak sangat. I miss how we used to be. Dulu, kalau ada apa apa event untuk pecutan upsr dan mak kita tak dapat hantar, awak selalu jadi 'transport' kita. Family awak baik sangat. Maaf sebab tak mampu balas.


Apa pun, terima kasih sebab dah jadi kawan aku. Mungkin bukan selamanya, tapi korang pernah jadi sebahagian hidup aku. Terima kasih :) Fatin, kita simpan semua pemberian awak, insyaallah. All the best in your everything. Remember that both of you always in my du'a. Assalamualaikum.







Lotsa love,
Mashitah